Corona Criminaliteit

Information design en Datavisualisatie
Project Overview
Voor de keuzerichting Information Design hebben we meerdere vakken moeten combineren om tot een datavisualisatie te komen over het onderwerp Corona. Op de website van het RIVM staan veel cijfers, maar hoe maken we dit behapbaar voor alle Nederlanders. Wat is interessant en wat kunnen we weglaten?

We hebben aan de hand van de datasets de soorten misdrijven die gepleegd worden op een rij gezet en dit vervolgens gecategoriseerd. We kwamen al snel op misdrijven zoals zakkenrollerij, zedenmisdrijven en fraude (cybercrime), waar we veel over horen in de media door de corona.

Aan de hand van een dataset hebben we informatie kunnen halen over de misdrijven en deze op een rij gezet en vervolgens gecategoriseerd. Bij sommigen van deze misdrijven kon je een duidelijke trend opmerken in de cijfers tijdens de coronacrisis en wanneer de lockdown in ging. Denk hierbij aan cybercrime, zakkenrollerij en zedenmisdrijven.

Hierbij hebben we nieuwsberichten kunnen vinden om de trend te kunnen ondersteunen met een verhaal.

Bij zedenmisdrijven konden we alleen nieuwsberichten vinden, maar geen duidelijke trend in de cijfers dat het meer of minder werd tijdens de coronacrisis. Zo ook bij moord, drugs en drankoverlast en kinderporno.

Bekijk site
Vragen die we bij de gebruiker willen oproepen:
- Hoe intelligent was de intelligente lockdown?
- Is criminaliteit in het echte leven naar online gegaan?
- Ofwel: Zijn criminelen tijdens corona overgestapt op cybercrime om aan hun geld te komen?

Vormgeving, kleur & code
Qua typografie hebben we gekozen voor grote koppen, omdat dit toch snel de aandacht trekt en uitnodigt om te lezen. Ook voor de basistekst hebben we gelet op dat het voor alle Nederlanders leesbaar zou moeten zijn (dus ook slechtzienden en ouderen), door een fontgrootte van minimaal 18pt te gebruiken. Ook is het gedeelte van de code semantisch correct geschreven, waardoor blinden of slechtzienden makkelijk met een screenreader door de website heen zouden kunnen gaan en de verhalen te beluisteren. Voor de kleuren hebben we inspiratie opgedaan van de huisstijl van de politie, we hebben hieruit de kleuren blauw en zwart gebruikt, omdat we de datasets van de politie hebben gebruikt.


Bekijk proces
Styleguide
Componenten
Contact